AKTUALNO
  NOVICE
  GALERIJA - picasaweb
ORGANIZACIJA
  ORGANI DRUŠTVA
  MLADINA
  ČLANICE
  VETERANI
  SEKCIJA ZA ŠPORT
OPERATIVA
  ŠTAB OPERATIVE
  VOZILA IN OPREMA
  POŽARNI OKOLIŠ
  INTERVENCIJE
  IZOBRAŽEVANJE
  TEKMOVANJA
  PREVENTIVA
DRUŠTVO
  VIZIJA DRUŠTVA
  ZGODOVINA DRUŠTVA
OSTALO
  KLEPETALNICA
  POVEZAVE
  KONTAKT
Kontaktni podatki

PGD BLAGOVICA
Blagovica 2
1223 Blagovica

tel: 01/ 834-57-04
e-pošta:
pgd.blagovica@siol.net
 

Prijava intervencije
V primeru nesreče vedno najprej pokličite 112

Operaterju povejte:

ime in priimek
vaš točen naslov
vrsto nesreče
število poškodovanih
 
SPIN - prikaz nesreč v RS

Za večji zemljevid klikni!
Hitre povezave

 - Gasilska zveza Slovenije
 -
Občina Lukovica
 - PGD Lukovica

 - PGD Prevoje
 - PGD Krašnja

 -
CPV Helios Domžale
 -
URSZR
 -
Gasilci.org
 -
Vreme
 -
Geopedia.si

 

Administrator
VULKAN

SPIN

 

Mesec: Oktober 2010

  

 

              Osnovni tečaj za gasilca, letnik 2012/13
 


O B V E S T I L O

Obveščamo vse pripravnike, da se bo OSNOVNI TEČAJ ZA GASILCA, pričel v nedeljo 25.11.2012, ob 10:00 uri v prostorih PGD Blagovica.

Obvestilo o pričetku tečaja ste dobili tudi domov po pošti, tu je še v elektronski obliki.

Poveljstvo
PGD Blagovica

 
         avtor:  Uroš Medič
              Informativne prijave na Osnovni tečaj za gasilca, letnik 2012/13
 


O B V E S T I L O

Glede na potrebe PGD Blagovica in povpraševanja s strani članov društva o ponovni izvedbi Osnovnega tečaja za GASILCA, ki je predpogoj za vsa nadaljnja izobraževanja v gasilstvu, smo se v društvu odločili, da bomo z omenjenim tečajem v Blagovici pričeli že v tem letu, seveda v kolikor bo pokazan dovolj velik interes tudi iz vaše strani.

Tako bomo vključno do nedelje, 11.11.2012, zbirali informativne prijave za vse, ki želite obiskovati ta tečaj. Prijavite se lahko tako, da pokličete na tel. št. 041/575-729 (Uroš Medič) ali pošljete SMS s svojim imenom in priimkom.

Tečaj je namenjen vsem članom in članicam v društvu, ki ste stari 16 ali več let in tečaja še niste opravili.

Po končanem zbiranju prijav vas bomo obvestili o poteku tečaja. Začetek bo predvidoma v nedeljo 18.11.2012 ob 10.00 uri v prostorih PGD Blagovica.

Če poznaš koga, ki še ni pri gasilcih in bi ga to veselilo naj pokliče na zgornjo telefonsko številko in z veseljem ga bomo sprejeli.

Obvestilo ste dobili po pošti na dom že pretekle dni, tu je še v elektronski obliki.

Poveljstvo
PGD Blagovica

 
         avtor:  Uroš Medič
              Dežurstvo in usposabljanje prostovoljnih gasilcev na Krasu 2012
 

Zaradi sušnih let, ki so nastopila v preteklih letih ter posledično povečanja števila požarov v naravnem okolju po vsej Sloveniji in še posebej na Krasu, je Gasilska zveza Slovenije v sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje tudi v letu 2012 pripravila razpis za dežurstvo gasilcev na Krasu.

Ta pokrajina je požarno najbolj ogrožena v Republiki Sloveniji, zato se lahko pridružite, tako da z dežuranjem v obliki usposabljanja pomagate območnim gasilcem na Krasu.

Prosim, da se vsi zainteresirani gasilci javite poveljniku društva za dodatne informacije in prijave. Celotna vsebina razpisa je objavljena tudi na spletni strani: www.gasilec.net

 
         avtor:  Poveljnik - Blaž Judež
              Praktično usposabljanje operativnih gasilcev - pomlad 2011
 

Blagovica, pomlad 2011. Ne pozabite na praktično usposabljanje operativnih gasilcev, za vse, ki ste v lanskem letu uspešno opravili nadaljevalni tečaj za gasilca. Usposabljanje poteka tudi v letošnjem letu po razporedu vaj (glej priložen plan usposabljanja).

Dodatne informacije dobite pri Urošu Medič.

 
         avtor:  Administrator
              Praktično usposabljanje novih operativnih gasilcev - jesen 2010
 

Blagovica, 24. oktober 2010. Na praktičnem usposabljanju operativnih gasilcev, ki so spomladi uspešno opravili nadaljevalni tečaj za gasilca, smo zaključili prvi sklop usposabljanja. Ta je zajemal predvsem spoznavanje opreme in vozil, ki jih imamo v gasilski enoti Blagovica, uporaba le te ter sam postopek kako poteka prava intervencija, kaj je delo gasilca na intervenciji in s kakšnimi težavami se lahko srečamo pri svojem delu, seveda smo se na začetku omejili le na zunanje gašenje. Celotno usposabljanje bazira na sistematičnem praktičnem delu na terenu in odprti diskusiji, zadevo želimo predstaviti čim bolj zanimivo, zato smo večino usposabljanja opravili na terenu z namišljenimi vajami in opremo, ki nam je na razpolago (MB in trodelni napad, oprema v GVM-1, oprema v GVC-16/25 in v GVC-24/50).

Kot zaključek prvega sklopa smo izvedli pravo vajo na gospodarsko poslopje v vasi Zlatenek, kjer je sodelovalo 11 gasilcev, ki obiskujejo praktično usposabljanje, trije vozniki-strojniki, vodja enote in vodja vaje. Vaja se je pričela s čakanjem pred gasilnim domom na znak za začetek, nato je sledilo oblačenje gasilcev, razporejanje v vozila in vožnjo na samo vajo. Za večji adrenalin smo del vožnje na kraj namišljene intervencije prevozili s sireno, tako je nekaterim malo poigralo srce. Ob prihodu na kraj je vodja razporedil naloge gasilci so pričeli z delom. Uporabili smo opremo iz vseh treh vozil, ji dodali pridobljeno znanje in brez večjih težav uspešno izvedli celotno vajo, kar je na koncu s odlično oceno potrdil tudi podpoveljnik operativne enote, ki je samo vajo ocenjeval. Seveda takoj po končani vaji ni manjkala analiza in diskusija o poteku namišljene intervencije.

Sedaj prehajamo na drugi sklop, ki bo potekal v zimskem času in s poudarkom na dveh temah in sicer gašenje notranjih požarov ter prvi pomoči. Ponovno bomo dodobra spoznali opremo jo praktično uporabili in se naučili vse postopke, ki sodijo poleg.

V spomladanske času nas ponovno čaka več dela na terenu in sicer bomo v tretjem sklopu obdelali še specifike gašenja travniških in gozdnih požarov, reševanje ob prometnih nesrečah, ter delo na višini.

Zadnji sklop je namen sodelovanju in skupnim vajam s preostalimi gasilci v naši občini. Tako so planirane štiri meddruštvene vaje in sicer z vsakim društvom posebej, kar bo doprineslo k spoznavanju opreme v drugih društvih, spoznavanju gasilcev iz ostalih enot ter ustvarjanju medsebojnih vezi in zaupanja, ki bo še kako koristilo ob srečanju na pravih intervencijah.

Naj dodam še, da je bil na zadnji zaključni vaji prvega sklopa pravi z užitkom gledati, kako se kažejo prvi rezultati sistematičnega pristopa in usposabljanja. S tem dobivamo novo generacijo gasilcev, ki bodo nedvomno ogromno doprinesli k usposobljenosti in pripravljenosti naše operativne enote, ter nasploh gasilcev v naši občini.

Galerija (picasaweb) >>

 
         avtor:  Uroš Medič
              Praktično usposabljanje operativnih gasilcev - jesen 2010
 

V nedeljo 12.09.2010 ob v 9:45 uri je zbor, v gasilnem domu, za vse člane, ki so v letovšnejm letu opravili tečaj za gasilca. S tem dnem bomo pričeli s sklopom usposabljan, ki bodo potekala vse do junija 2011 (glej priložen plan usposabljanja) ko bo sledil uradni sprejem v operativno enoto za vse kandidate, ki bodo dosegli določen nivo znajnja in pokazali ustrezen interes (80% udeleženost).

Usposabljanje je prvenstveno namenjeno kandidatom, ki so na priloženem seznamu (glej prilogo). V kolikor te ni na seznamu in imaš željo sodelovati se nam v nedeljo pridruži oz. javi na spodnji telefon.

Prosim, da se nam v nedeljo točno in sigurno pridružite. Svoj izostanek ali neinteres za omenjeno usposabljanje prosim javi na tel.: 041/575-729 (Uroš).

 
         avtor:  Uroš Medič
              Trening na CPV Količevo za tekmovanje dvojic v Idriji 2010
 

Količevo, 22. junij 2010. V torek  smo štirje (2 para) gasilci iz PGD Blagovice odšli na trening za gasilski izziv v Idriji, ki bo potekal to soboto, 26.06.2010 od 8 ure dalje. Na trening smo odšli s kolegi iz PGD Lukovice, Prevoj in Krašnje. Ob 17 uri, so nas pričakali na CPV Količevo, kjer sta nam naša inštruktorja Blanka Jakopin in Jure Čokl posredovala informacije o vrvni tehniki, ki ji potrebuješ za le-to tekmovanje. Več >>

Galerija (picasaweb) >>

Vso znanje, pa bomo pokazali v soboto na gasilskem izzivu v Idriji. Tekmovanje, se bo pričelo ob 8 uri zjutraj, prva tekmovalna skupina iz GZ Lukovice nastopa ob 8.15 uri, prva tekmovalna skupina iz PGD Blagovica pa nastopa ob 8.35 uri. Za vse, ki bi si ogledali to tekmovanje in spodbujali prijatelje gasilce, naj mi prosim javijo na tel. št. 031/696-981 (Blaž Judež ml.)

Hvala lepa obema inštruktorjema za porabljen čas in živce, ter čim hitrejše čase vsem ekipam iz GZ Lukovica.

 
         avtor:  Blaž Judež ml.
              Strokovna ekskurzija na sejem INTERSCHUTZ 2010 v Nemčiji
 

Leipzig, 07. - 12. junij 2010. V tem tednu je potekal gasilski sejem INTERSCHUTZ 2010 v Leipzigu v vzhodni Nemčiji. Na sejmišču je bilo več kot 1.350 razstavljavcev iz 46 držav, ki so predstavile svoje izdelke in storitve na 90.000 kvadratnih metrih površine prostora. Iz PGD Blagovica smo se strokovne ekskurzije udeležili trije člani operativne enote.

Odhod v Leipzig je bil 11.06.2010 iz CPV-ja Količevo, ob 20 uri, z vodnikom g. Gregorjem. Z avtobusom smo nato krenili skozi karavanški predor v Avstrijo mimo Beljaka, Salzburga, in naprej v Nemčijo mimo Münchna, Nürnberga z jutranjim prihodom v Leipzig. Nato smo si ogledali največje nemško saško mesto. Ustavili smo se v cerkvi sv. Tomaža, kjer je služboval znameniti J.S.Bach. Ogledali smo si seveda tudi največji spomenik v Evropi, ki je postavljen v spomin na Napoleonove vojne - Bitke Narodov, ki so ga postavljali kar 15 let. Po krajšem ogledu mesta smo nadaljevali pot do sejmišča v Leipzigu, na katerem so pokazali vse, kar svetovni trg lahko ponudi za reševanje, preprečevanje požarov, pomoči v nesreči, splošne varnosti, in varnosti civilnega sektorja - INTERSCHUTZ 2010.

Predstavitev in prikaz reševalnih vozil - od BMW poveljniškega vozila do MAN-ih tovornjakov za gašenje na letališčih, kot tudi ameriških gasilskih tovornjakov in IVECO-ih vozil oz. plovil. Na zunanjem poligonu so prikazali gašenje s »pametno« lestvijo. Le-ta lestev si zapomni pot, ki si jo opravil od začetnega zloženega položaja do končne postavitve, na kateri lahko gasiš ali rešuješ in se nato v nasprotnem vrstnem redu vrača na prvotno mesto. Prav tako je bilo prikazano gašenje v letalih. Postavljeno pa je bilo tudi gasilsko vozilo z lestvijo, ki se lahko raztegne 112 m visoko. Tovornjak z lestvijo tehta celih 77 ton. Po ostalih petih halah, pa so bila razstavljena gasilska vozila, kot njihova oprema, zaščitne obleke, škornji, cevi in vsa ostala gasilska oprema.

Po končanem sejmišču, pa smo odšli v hotel, da smo si odpočili noge, in napolnili energijo za naslednji dan. Po zajtrku smo se odpravili v glavno mesto Saške – Dresden, kjer smo imeli krajši orientacijski ogled. Dresden je biser baročnega časa, ki ga imenujejo tudi Firence ob Labi, ki je bilo leta 1945 popolnoma uničeno. Med najimenitnejše stavbe sodi zagotovo Zwinger. Ogled tega razsežnega arhitekturnega kompleksa,, ki ga sestavljajo galerije, paviljoni in dvorane z bogatim plastičnim figuralnim okrasjem. Po prvotnem načrtu bi morali bit del palače, danes pa stoji kot samostojno poslopje z uravnoteženo slogovno rešitvijo med barokom in rokokojem. Sledil je sprehod do palače Opere, ki je odlična stvaritev arhitekta g. Semperja iz leta 1878.

Po napornem vikendu od vseh ogledov in sprehodov pa smo krenili na pot proti domu, na kateri smo opravili nekaj krajših postankov, in srečno pripeljali nazaj pred CPV Količevo v ponedeljek malo pred 1 uro zjutraj.

Naj se v skupnem imenu zahvalim za odlično vodenje po Nemčiji g. Gregorju, kot tudi voznikoma za varno, pa čeprav dolgo vožnjo. V upanju da se vidimo čez 5 let, ki bo potekal naslednji INTERSCHUTZ 2015 v Hannovru.

Galerija (picasaweb) >>

 
         avtor:  Blaž Judež ml.
              Zaključna vaja nove generacije gasilcev v Blagovici
 

Blagovica, 26. april 2010. Zaključna vaja nove generacije gasilcev je potekala na območju nekdanjih prostorov DDC-ja ob igrišču v Blagovici. Na spodnji povezavi si lahko pogledate slike z vaje.

Galerija (picasaweb) >>

 
         avtor:  Administrator
              Gradivo gasilec - Požarna preventiva in Zaščita in reševanje
 

GasilecSlušatelji, ki obiskujete nadaljevalni tečaj za gasilca lahko tu najdete gradivo za predmeta Požarna preventiva ter Zaščita in reševanje, ki ga je pripravil predavatelj Robert Maselj.

Datoteke:
Gradivo - Požarna preventiva I. del
(PDF, 0,53 MB)
Gradivo - Požarna preventiva  II. del
(PDF, 1,76 MB)
Gradivo - Požarna preventiva vprašanja
(PDF, 66 KB)

Gradivo - Zaščita in reševanje vprašanja (PDF, 65 KB)
Gradivo - Zaščita in reševanje
(PDF, 1,03 MB)

 

 
         avtor:  Administrator
              Praktične vaje bodočih gasilcev in gasilk v Blagovici
 

Blagovica, 16. april 2010. Nekaj slik iz praktičnih vaj bodočih gasilk in gasilcev nadaljevalnega tečaja v Blagovici. 

 

Galerija (picasaweb) >>

 
         avtor:  Administrator
              Gradivo za predmet Elektrika - Nadaljevalni tečaja za gasilca
 

GasilecSlušatelji, ki obiskujete nadaljevalni tečaj za gasilca si lahko tukaj shranite gradivo za predmet Elektrika v gasilstvu.

Datoteke:
Gradivo - Elektrika v gasilstvu (PPT, 4,98 MB)
Gradivo - Osnovni pojmi v elektrotehniki (DOC, 87 KB)
Gradivo - Gašenje in elektrika (DOC, 1,57 MB)
Gradivo - Dajanje prve pomoči ponesrečencu z električnim tokom (PDF, 253 KB)
Gradivo - Elektrika - Vprašanja (DOC, 25 KB)

 

 
         avtor:  Matjaž Markovšek
              Obvestilo: Pričetek nadaljevalnega tečaja za čin GASILEC
 


O B V E S T I L O

Obveščam vse, da se bo v nedeljo 07.03.2010 ob 10:00 uri pričel tečaj nadaljevalni za naziv GASILEC. Zato vas obveščam, da se na navedeni datum in uro zglasite v prostorih PGD Blagovica, da se dogovorimo o vsem kar moraš vedeti za opravljanje tega tečaja.

Upam na tvojo zanesljivo udeležbo v primeru da pa imaš za izostanek resen razlog pa me prosim obvesti do petka 05.03.2010 na telefon 041/341-808 (Blaž).

Poveljnik PGD Blagovica
Blaž Judež VGČ  l.r.

 
         avtor:  Blaž Judež
              Skripte za osnovni tečaj za gasilca -  PGD Blagovica
 

Gasilec pripravnikPripravniki, ki obiskujete osnovni tečaj za gasilca si natisnite skripto, ki je obvezna literatura pri opravljanju tečaja. Nadaljevanje tečaja bo v nedeljo 22.11.2009 ob 10.00 uri v gasilskem domu. S seboj prinesi skripto.

Datoteka: Skripta - Osnovni tečaj, PGD Blagovica (PDF, 1,6 MB)
 

 
         avtor:  Uroš Medič
              Osnovni tečaj za gasilca  PGD Blagovica, dne 15.11.2009
 

Gasilec pripravnikO B V E S T I L O

V nedeljo 15.11.2009 ob 10:30 uri je zbor za vse člane in članice PGD Blagovica, v gasilskem domu v Blagovici, stare nad 16 let, ki še nimajo opravljenega osnovnega tečaja za gasilca - pripravnika.

Poveljstvo PGD Blagovica

 
         avtor:  Uroš Medič
              Vaja operativne enote  PGD Blagovica, dne 31.10.2009
 

Blagovica, 31. oktober 2009. Člana operativne enote Aleš Podbelšek in Blaž Belle sta zadnjo soboto v oktobru pripravila vajo operativne enote skupaj s pripravniki v Blagovici. Namen vaje je bil trening nižjih časnikov v vodenju enote, trening za nosilce IDA, strojnike in ostale operativce. Poseben poudarek pa je bil tudi na usposabljanje bodočih članov operativne enote.

 
         avtor:  PGD BLAGOVICA – osrednja teritorialna GE
              Vaja odzivnosti operativnih enot GZ Lukovica, dne 29.10.2009
 

PŠ Krašnja, vir: Osnovni podatki o šoli (www2.arnes.si/~osljjk1s/)Krašnja 29. oktober 2009. V četrtek 29.10. je GZ Lukovica organizirala občinsko vajo na podružnični šoli Janka Kersnika v Krašnji. PGD Blagovica, je dobila poziv ob 14:46 uri in je izvozila z GVC 16/25 ter 8 gasilci. Kljub požaru v šoli, naj ne bi bil ogrožen nihče, čeprav bistvo vaje ni bil v operativnem delu, vendar v odzivnosti in opremljenosti gasilcev, ki je se za naše društvo izkazala za zelo dobro. Vso vajo, pa je nadziral višji gasilki častnik Matjaž Korošec iz CPV Domžal, ki je na koncu podal svojo oceno z pohvalo, in pa tudi grajo na nekatera društva.

 
         avtor:  Blaž Judež Ml.
              Zaključek tečaja za strojnika 27. junij 2009
 

Lukovica 27.06.2009. V soboto je 16 slušateljev tečaja GZ Lukovica za strojnike uspešno zaključilo usposabljanje z zaključno vajo v Lukovici. Tečajniki so opravili teoretični izpit iz 12. predmetov, kjer so se učili predvsem o poznavanju in uporabi orodja v naših gasilskih vozilih. Dve soboti sta bili rezervirani za praktično usposabljanje. Za zaključek so izvedli tehnično zahtevno vajo v katerem sta bili udeleženi dve vozili, eno je celo zajel ogenj. Vaja je bila uspešno zaključena, s tem pa so tečajniki tudi dokazali da so kos tudi najzahtevnejšim nesrečam.

Foto vir: www.gasilci-lukovica.si

 
         avtor:  Ilija Medič
              Skupna vaja PGD Lukovica in PGD Blagovica s trodelno lestvijo
 

Lukovica, 25. april 2009. Na povabilo gasilcev iz PGD Lukovica sva se danes dva operativna gasilca iz Blagovice udeležila skupne vaje s trodelno lestvijo, ki jo je za to priložnost posodilo PGD Domžale-mesto.

Galerija >>

 
         avtor:  Uroš Medič
              Usposabljanje za delo z defibrilatorjem in reševalno opremo
 

Blagovica, 01.04.2009 Vodja humanitarne akcije za nabavo defibrilatorja Uroš Medič in poveljnik PGD Blagovica sta pripravila usposabljanje za delo z defibrilatorjem, zajemalnimi nosili in reševalno torbo za interventne službe, za operativne člane in članice društva. Na usposabljanje so bili povabljeni tudi poveljnik GZ Lukovica in predstavniki vseh društev v zvezi.

Galerija >>

 
         avtor:  Ilija Medič
              Izobraževanje GZ Lukovica za vodjo enote 2008
 

Šentvid pri Lukovici, 22.12.2008. Gasilska zveza Lukovica se lahko od jeseni 2008 pohvali z 26 novo izobraženimi nižjimi gasilskimi častniki (NGČ) v svojih vrstah. S slovesno podelitvijo spričeval in napredovanj v činu v gostišču Rus v Šentvidu, se je zaključil tečaj za vodjo enote, ki ga je organizirala Gasilska zveza Lukovica. Tečaj je trajal tri mesece, novi vodje enote pa so na pridobili veliko novega teoretičnega in praktičnega znanja.

Iz PGD Blagovica so napredovali v čin nižjega gasilskega častnika; Aleš Podbelšek, Rok Barlič, Marko Trdin, Igor Trdin, Uroš Medič in Ilija Medič. Čestitke vsem novim nižjim častnikom.

 
         avtor:  Ilija Medič
              Izobraževanje operativnih gasilcev in pripravnikov v društvu
 

V društvu se zavedamo, da je izobraževanje operativnega gasilca ena od temeljev za uspešno zaključeno intervencijo, zato v ta namen vsako leto organiziramo več gasilskih vaj, kot so društvena vaja, usposabljanje operativnih gasilcev, osnovni tečaj za gasilca itd.

 
         avtor:  Ilija Medič
 
 © 2009 Prostovoljno gasilsko društvo Blagovica